Waaltochten @Nijmegen

Waalbrug Nijmegen foto Wilma Lankhorst
Mooie luchten boven de Waalbrug

Waaltochten met Rob Jaspers

Nijmegen heeft de Waal lang links laten liggen. Dagelijks waste de drukst bevaren rivier van ons land, de rug van de stad aan de Waalkade. De laatste twintig jaar hebben we meer oog voor de rivier. Nijmegen heeft haar uiteindelijk volledig omarmt. En nu willen we alles van die rivier weten. Sinds enkele jaren verzorgt journalist van de Gelderlander, Rob Jaspers zijn beroemde Waaltochten. Op 7 en 8 oktober 2017 kun je om 11.00 uur meevaren en Rob’s verhalen tot je nemen op de Pannenkoekenboot. Hier kun je je aanmelden.


Nijmegen-is-ook-populair-voor-riviercruises-foto-Wilma-Lankhorst
Nijmegen is ook populair voor riviercruises

Veel bezongen rivier

De Waal is door allerlei zangers bezongen en door dichters beschreven. Ook tijdens de Nijmeegse poëziewandeling komt de Waal meerdere keren aan bod. Als we via de Veerpoorttrappen naar de Waalkade lopen, zien er rechts boven aan het gedicht van Guillaume van der Graft Over “Nijmegen, over de brug”.

Iets verderop op deze gedichtenroute waarschuwt Dennis Gaens dat je niet moet gaan slapen op de Waalbrug. … hij eindigt met de woorden “Het wordt tijd dat hij wakker wordt, we moeten nodig dat water over”.

Waalbrug de Kaaij Nijmegen foto Wilma Lankhorst
De vele Waalstrandjes zijn perfect voor ontspanning en vertier

Ruimte voor de Rivier

Wij hoeven het water niet over, wij willen er op varen. Sinds begin jaren negentig is er veel gesproken over de veiligheid van de rivier. Velen herinneren zich de overstromingen van 1993 en 1995 nog. Rijkswaterstaat en de gemeentes aan beide oevers van de Waal hebben jarenlang gewerkt aan het programma Ruimte voor de Rivier. Voor Nijmegen is het meest in het oog springende project van dit plan de uitvoering van de Spiegelwaal. Tussen 2013 en 2015 is aan de noordoever een nevengeul gegraven, met als doel extra ruimte te creëren voor de toevoer van overtollig water tijdens overstromingen en sterke regenval.

blog-AnnA-Waalstrand-zicht-op-Nijmegen-foto-Wilma-Lankhorst
Nijmegen gezien vanaf het strand bij Veur Lent

Nijmegen omarmt de Waal

Net als Parijs hebben we nu ook een stadseiland. Ons Ile de la cité heet Veur Lent. In het gebied van de Spiegelwaal zijn allerlei opties ontstaan voor recreatie en watersport. Er wordt nu dagelijks gefietst, gewandeld en hard gelopen. Ook de nieuwste hardloopwedstrijd van Nijmegen, de Stevensloop,  gaat door dit gebied. Mede door de nieuwe stadsbrug, de Oversteek, kun je nu allerlei leuke wandel, loop-en fietstochten maken.

AnnA-BB-fietsknooppunt-17-Nijmegen
B&B St. Anna vind je dichtbij bij fietsknooppunt 17 aan de St. Annastraat

Liberation Route & Bombardement

Ook tijdens de Bevrijding van Europa door de Geallieerden in 1944 speelden Nijmegen en de Waal een belangrijke rol. Op 17 september 1944 landden er in de directe omgeving van Nijmegen (bij Groesbeek) duizenden parachutisten en talrijke zweefvliegtuigen met oorlogsmaterieel. Operation Market Garden was begonnen. Op 22 februari eerder dat jaar is het centrum van Nijmegen getroffen door een bombardement van de Amerikanen. Meer dan 800 inwoners overleefden deze tragische dag niet. De recent aangebrachte Brandhaarden-route  laat deze indrukwekkende geschiedenis herleven. Ook over deze historische momenten zal Rob Jaspers uitgebreid vertellen tijdens de 1,5 uur durende Waaltocht. Zin om mee te varen? Boek dan online je ticket. Deelname bedraagt 10 euro per persoon.

© tekst, video en foto’s Wilma Lankhorst

Waaltocht met de Pannenkoekenboot foto Wilma Lankhorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *