Open Monumentendag 2017

Open Monumentendag 2017 Nijmegen

Open Monumentendag 2017 Nijmegen

Het boerenleven in Nijmegen

Het thema van de Open Monumentendag is dit jaar ‘Boeren, Burgers & Buitenlui’. De stadsomroeper verbond met deze uithaal, de bewoners binnen én buiten de stadsmuren van Nijmegen met elkaar. Ook toen al hadden we stadsbewoners, plattelandslui en rondtrekkende gasten. Al deze mensen handelden met elkaar en ontwikkelden zo hun eigen economische systeem. Naast een financiële band ontstond er vaak ook een culturele band. Lands wijs en lands eer werden uitgedragen en uitgewisseld tijdens de wederzijdse ontmoetingen.

In Nijmegen kun je nog allerlei gebouwen en instituten zien uit de achter ons liggende eeuwen waarin boeren, burgers en buitenlui samen optrokken. Denk aan het Stadhuis, de Waag maar ook de molens, stadsboerderijen, de tuinderijen en de buitenhuizen.

bog anna Lent de Historische tuin - geitjeStadsboerderij

Ook nu kent Nijmegen nog een echte stadsboerderij, Weet jij waar? En weet je hoe het leven van een boer in de stad anno 2017 is? Zijn er nog tuinderijen in de stad? Waar kan ik mijn eigen groenten verbouwen als ik geen tuin heb? In het komende weekend kun je antwoorden krijgen op deze en nog meer vragen. Je krijgt niet alleen antwoord, je kunt ook zelf meedoen aan allerlei activiteiten. Klik hier en krijg een volledig overzicht van de monumenten die je kunt bezoeken in Nijmegen

Lent Historische tuin foto Wilma LankhorstWarmoezeniers

In Nijmegen Noord (Lent) zijn de Lentse Tuinen geopend. Hier ontdek je wat een warmoezenier doet en kun je proeven van de nieuwe oogst in de historische boomgaard. Ook de kassen hier zijn een bezoek waard. Voor kinderen is er van alles te doen. Niet alleen hier maar ook bij de molens, de stadsboerderij en op de landgoederen.

Landgoederen

In en om Nijmegen liggen verschillende landgoederen. Grote huizen, vaak met een ommuurde tuin en omgeven door flinke lappen grond. De eigenaren van landgoederen Doornik en Grootstal zetten hun deuren open zodat je kennis kunt maken met de geschiedenis én de toekomst van een landgoed.

Anna-logo-van-de-Pelgrimsroute-rondom-Nijmegen-ontwerp-Huub-Kortekaas-foto-Wilma-Lankhorst
Het logo, de engel van de Walk of Wisdom, is ontworpen door Huub Kortekaas.

De weg naar Santiago

Wist jij dat een van de routes (Camino) naar Santiago via Nijmegen loopt? In de Jacobskapel in de benedenstad ben je dit weekend welkom voor een kijkje. Nijmegen heeft ook zijn eigen pelgrimsroute, The Walk of Wisdom. Deze tocht begint in de Stevenskerk.  Als extraatje kun je in deze kerk ook de expositie van Els van Himbergen zien Tijdens haar reizen in het Midden-Oosten en het Middellands Zeegebied heeft ze veel schetsen gemaakt. Deze grafische herinneringen heeft ze bij thuiskomst in haar atelier verder uitgewerkt.

De grote kroonluchters in de Sint Stervenskerk foto Wilma Lankhorst
De kaarsen van de grote kroonluchters in de St. Stevens worden bij speciale gelegenheden door de koster aangestoken.

Tijdens de Open Monumentendag 2017 leer je Nijmegen weer eens van een hele andere kant kennen. Durf jij?

blog-AnnA-Waalstrand-zicht-op-Nijmegen-foto-Wilma-LankhorstWoon of logeer je dit weekend niet in Nijmegen, dan kun je op allerlei andere plaatsen in ons land ook genieten van Open Monumtendag 2017. Hier vind je meer informatie over het landelijke aanbod.

© tekst en foto’s Wilma Lankhorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *