Kunstwerk zoekt vriend

 Kunstwerk-zoekt-vriend-Museum-Het-Valkhof-Gestalt-1999-©Armando-mannetje-met-katapult-foto-Wilma-Lankhorst.  ... een klein mannetje met een katapult daagt "Gestalt'uit ...

Kunstwerk zoekt vriend

Geldnood, dwingt (vaak) tot creativiteit. Dat zien we op dit moment in Museum Het Valkhof in Nijmegen. Ik zal de je details besparen van vermeend wandbeleid en het ontbreken van een visie. Het resultaat is dat ons mooie museum al bijna twee jaar in zwaar weer zit. Maar al deze stress bij de medewerkers en vele vrijwilligers heeft ook tot iets moois geleid en dat zijn twee bijzondere exposities. Je hebt als kennis gemaakt met Parels uit eigen collectie.   Nu neem ik je mee naar ‘Kunstwerk zoekt vriend’. Je kunt de vriendenkoppels nog ontdekken tot en met 3 september 2017.

Kunstwerk-zoekt-vriend-Museum-Het-Valkhof-mannetje-met-katapult-foto-Wilma-Lankhorst

...een klein mannetje met een katapult daagt "Gestalt'uit. Eigentijdse variant op de Bijbelse vertelling van David en de reus Goliath. Hier bekogelt het kleine mannetje de reus met een regen van papierpropjes. De grote man lijkt ontdaan en overdonderd. 
Dit duo idee is een inzending van Babatgte Degraeve.

Sneak preview

Roomkleurig-object-©-Irene-Vonck-en-r.-Wilde-Zwaan-op-ijs-2013-©-Wouter-van-de-Weerd-foto-Wilma-Lankhorst

l. Roomkleurig object ©Irene Vonck r. Wilde zwaan op ijs (2013) © Wouter van de Weerd.
Een 'beweeglijke'uitbundige vorm van klei en een rustend, ingetogen schepsel. (MS)

Museumvrienden

Museum Het Valkhof heeft net als vele andere musea in ons land een vriendenkring. Mensen die het museum en de collectie een extra warm hart toe dragen. Zij betalen jaarlijks een bijdrage aan de vriendenclub. Een deel van dit geld wordt weer gebruikt voor aankoop van nieuwe stukken. Daarnaast organiseert het museum voor haar vrienden lezingen en worden ze uitgenodigd voor openingen. Dit jaar kwam daar iets nieuws bij en dat was de uitnodiging om actief mee te werken aan het opzetten van een expositie. Uit de collectie Moderne kunst zijn 40 stukken gekozen en de vrienden kregen de vraag er een privé werk bij te zoeken. Op zoek dus naar bijzonder duo’s. Deze speurtocht leverde 40 mooie en verrassende combinaties op.

Kunstwerk-zoekt-vriend-Chef-kok-1953-Carla-Boukamp Kunstwerk-zoekt-vriend-Museum-Het-Valkhof-Sniez-1998-©-Berend-Strik-foto-Wilma-Lankhorst

l. Chef-kok Boukamp(1953) privé en r. Sniez (1998) ©Berend Strik coll. Museum Het Valkhof

Kunstwerk zoekt vriend

Kunstwerk zoekt vriend… of zoeken vrienden een kunstwerk? Dit zijn de vragen die de jury bezig hield. De museumvrienden brachten bijzondere combinaties bij elkaar. Soms was de kleur de bindende factor, de andere keer de emotie die het voorwerp oproept, of de herinnering aan een vader. Het resultaat twee zalen, voor de gelegenheid omgedoopt tot de Vriendenzaal, vol met bijzondere verhalen en unieke kunst combinaties. Tot en met 3 september kun je in de Vriendenzaal 40 gelegenheidsduo’s ontdekken. Ik wens je heel veel plezier op deze museale koppelingsreis.

Kunstwerk-zoekt-vriend-Museum-Het-Valkhof-Het-proces-2005-Suzanne-Wolbers-foto-Wilma-Lankhorst.

Kunstwerk zoekt vriend is nog t/m 3 september 2017 te zien in Museum Het Valkhof . Dit museum is gratis voor Museumkaarthouders.

Kunstwerk-zoekt-vriend-Museum-Het-Valkhof-Casquette-qui-songe-1980-Jack-Vanarsky-foto-Wilma-Lankhorst

Let goed op dit pedje...
Casquette qui songe (1980) © Jack Vanarsky
© tekst, foto’s en video Wilma Lankhorst
© gebruik van de afbeeldingen met dank aan Museum Het Valkhof en de uitgeleende kunstwerken van de vrienden van het museum.

Lees ook … Parels uit eigen collectie  nog t/m 3 september 2017 in @MuseumhetValkhof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *