Gekraakt: 4daagse thriller 2018

boekrecensie

Nijmegen_Rudy-Dek_cover-GekraaktGekraakt! 4daagse thriller 2018

Het is een goede Nijmeegse traditie om de 4daagse week te vieren met een vierdaage thriller. Rudy Dek schreef zijn elfde krimi en doopte het boek ‘Gekraakt’. Amateur detective en vierdaagse wandelaar Rogier Hoofs staat voor een nieuwe uitdaging. Zittend op een bankje in het veel bezongen Kronenburger Park vraagt een vrouw aan Rogier Hoofs: Vind mijn echtgenoot die al ruim 35 jaar spoorloos is. Verbluft door de korte ontmoeting en de vraag blijft Hoofs daarna nog even in het park zitten. Tja, waar begin je dan?

Nijmegen_Piersonmonument (1988) Ronald Tolman -foto-Wilma-Lankhorst
Pierson-monument (1988) ©Ronald Tolman foto Wilma Lankhorst

Pierson-rellen

De elfde vierdaagsethriller speelt zich af tegen de achtergrond van de Pierson-rellen in februari 1981 in Nijmegen. Buschauffeur annex privé detective Rogier Hoofs is een puber van 15 jaar als in zijn geboortestad een kraakactie plaats vindt. De Gemeente heeft een parkeergarage gepland in het centrum aan de Pierson-straat. Verschillende gezinnen worden gesommeerd hun huurhuis te verlaten om elders in de stad een nieuw woning te betrekken. Gesteund door de kennis en ervaringen van o.a. de krakersbeweging in Amsterdam beraden de Nijmeegse krakers een plan.

Nijmegen_Piersonstraat-foto-Wilma-Lankhorst-Ontruiming Piersonstraat

De leden van de kraakbeweging vestigen zich in De Eenhoorn. Krakers, buurtbewoners en Gemeente worden het niet eens. Mede door gelekte informatie wordt een ontruiming gepland. D-Day voor de Piersonstraat staat op de agenda voor 23 februari 1981. Tijdens de strijd valt helaas één dode aan de kant van de krakers. Als een journalist het plan opvat om een herinneringsboek over de bezetting van de Eenhoorn en de Pierson-rellen te schrijven, komen veel weggestopte herinneringen weer boven drijven.

De verdwenen echtgenoot

Het onderzoek van de verdwenen echtgenoot leidt ook terug naar de kraakbeweging. Rogier Hoofs raakt tijdens het lopende onderzoek flink in de war ten aanzien van zijn eigen rol in 1981. Was hij wel die onschuldige, naïeve havo-klant waar de krakers hem voor aanzagen?

Nijmeegse thriller

In de afgelopen 10 jaar heb ik alle vierdaagse thrillers van Rudy Dek gelezen. Sinds deel één, De Dood of de Gladiolen, in 2008 verscheen ben ik fan.
Het vierdaagse element neemt in mijn ervaring wel steeds meer af, de verbinding met Nijmegen daarentegen staat nog altijd centraal. In Gekraakt! wordt de relatie met de vierdaagse pas op het eind duidelijk in de persoon van de directeur van de vierdaagse feesten. De zwarte bladzijde in de geschiedenis van Nijmegen met betrekking tot de Pierson-rellen wordt in dit verhaal daarentegen uitgebreid beschreven. Deze nieuwe balans maakt de detective uiteindelijk niet minder spannend.

Nijmegen_Piersonstraat-foto-Wilma-LankhorstMijn ervaringen:

Al lezend, loop ik in gedachten door de stad. Van Café de Plak aan de Bloemerstraat, de Grote Markt, de Pijkestraat in de Benedenstad. Ik zie Rogier als het ware lopen door het centrum. Mede deze herkenning maakt het extra leuk om de vierdaagse thrillers te lezen. Daarnaast is ieder verhaal weer spannend. Rudy Dek heeft de opbouw van het spanningselement steeds beter in zijn vingers gekregen. Daarom zijn de boeken, als je er eenmaal aan begint, zo moeilijk weg te leggen. Je wilt blijven lezen, je wilt dat Rogier het geheim ontrafelt. Gekraakt! is vlot geschreven, vol spanning en heeft een verrassend plot. Alle ingrediënten dus voor een heerlijk zomerboek.

Gekraakt!

Rudy Dek
ISBN 978-94-92435-0-95
www.vierdaagsethriller.nl
320 pagina’s (soft cover)
prijs € 14,95
Te koop bij de boekhandels in Nijmegen of hier online te bestellen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *